Filmvertoning “the Krabbendam Connection”

In de winter ligt ons dorp te dromen aan de dijk. Een enkele fietser komt dik in de kleren langs gesneld, een late auto racet naar huis, iemand laat nog even zijn hondje uit. Verder lijkt er niet veel te gebeuren. Hoe anders is de niet zichtbare werkelijkheid van de georganiseerde misdaad. Die blijft natuurlijk het liefst uit het zicht. Toch is zo af en toe een glimp op te vangen van zaken die het daglicht niet kunnen velen, en zien we dat er wél wat gebeurt in ons dijkdorpje. Dat is te zien in de film ‘The Krabbendam Connection’, een herontdekte film uit 2002. Het is aan Jacqueline van der Poll te danken dat de film niet alleen boven water is gekomen, maar ook vertoond gaat worden en wel op 25 februari, 20.00 uur in ’t Trefpunt te Krabbendam.

Enthousiast vertelt zij over wat zij weet over het ontstaan van de film. “Kijk, het is natuurlijk begonnen als een grap. Dat zal wel aan de bar van De Klok geweest zijn.” Drie mannen hebben het hele verhaal bij elkaar verzonnen. Bobbes de Ruyter schreef het script en speelt natuurlijk ook mee, Sjon Pronk tekent voor de glansrol als crimineel en Dirk Pronk schreef mee aan het script en hanteert de camera. “Als ik het zo vertel is het net echt, maar het is natuurlijk een amateurfilm en al weer ruim twintig jaar geleden gemaakt. Het is echt een film uit de oude doos, Nostalgiefilm zeg maar!”

Jacqueline legt me tijdens een kopje thee uit waarom het zo leuk is de film nog eens te vertonen: “Nou kijk, de film heet dan wel ‘The Krabbendam Connection’, maar hij heeft nooit in Krabbendam gedraaid. Dat is eigenlijk al reden genoeg! Maar wat het ook zo leuk maakt is dat veel inwoners van Krabbendam en Warmenhuizen in de film spelen of figureren. En dat twintig jaar later terug zien, is natuurlijk enig! Ik zal niet alles verklappen, maar niemand minder dan Rinus Jonker overkomt iets verschrikkelijks in de film. Familie Van der Bergh had nog een bakkerij en die plek is belangrijk in het verhaal. Zulke dingen zijn natuurlijk erg leuk om naar te kijken.”

Dit evenement is volgeboekt.

Filmvertoning “the Krabbendam Connection”